Praktijkverklaring

Misschien is het voor je medewerker de eerste keer, dat hij of zij een leertraject met een officieel erkend document afrondt: de Praktijkverklaring. Een kortdurende scholing voor taken/ werkzaamheden die de medewerker volledig op de werkvloer kan leren en uitvoeren. Het geeft je medewerker een positieve leerervaring, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. De persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat de motivatie omhoog gaat. Vaak resulteert dat in een lager ziekteverzuim, meer kwaliteit en hogere productiviteit.

Ontwikkelen en opleiden: Praktijkverklaring

De Praktijkverklaring is een verklaring dat iemand werkzaamheden beheerst in de praktijk, gelinkt aan de werkprocessen binnen het mbo-kwalificatiedossier. Dit wordt beheerd door: het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Voor UWV en gemeenten is de Praktijkverklaring van meerwaarde in leerwerktrajecten en begeleidingstrajecten naar werk. Het draagt bij aan duurzame inzetbaarheid van de kandidaat, doordat hij zo zijn vaardigheden kan aantonen op de arbeidsmarkt. Voor mensen die nog nooit een diploma hebben gehaald, is Praktijkverklaring een hele mooie stimulans én erkenning.

Meer informatie over een praktijkverklaring aanvragen

Contact opnemen

Opleiden en ontwikkelen van medewerkers: Praktijkverklaring

Voor werkgevers maakt de Praktijkverklaring duidelijk welke competenties een werknemer heeft. Zo geeft de werkgever aan welke werkprocessen, door de werknemer, geleerd zijn in het bedrijf. Met de Praktijkverklaring kun je werknemers in de praktijk op maat opleiden, waardoor het in alle sectoren kansen biedt. De Praktijkverklaring kan namelijk in alle branches worden toegepast.

 

Jezelf ontwikkelen

Vaak kan je zoveel meer dan je denkt. Al jouw leer- en werkervaring is veel waard. Namelijk een Praktijkverklaring. Er zijn geen examens en je hoeft geen theorie te leren. Het gaat er om of je in de praktijk, dus op jouw werk, bepaalde processen onder de knie hebt. Voor die onderdelen ontvang je, na succesvolle afronding van het traject, een officieel erkende Praktijkverklaring.

Een Praktijkverklaring werkt als volgt: voordat de mbo-leerroute Praktijkverklaring van start gaat, gaan we eerst met jou in gesprek. Je krijgt dan van ons informatie over het traject. We vertellen je dan ook wat je van ons mag verwachten en wat wij van jou verwachten. Vervolgens kijken we samen welke leerroute het meest geschikt is, zodat jij je ontwikkelingsdoelstellingen kan halen.

Samen kijken we welke onderdelen van de mbo-opleiding het beste passen bij jouw werkzaamheden en binnen jouw mogelijkheden. Daarna krijg je een handleiding. Daarin staat welke onderdelen van de mbo-opleiding je gaat leren. In de handleiding beschrijven wij ook welk gedrag je moet laten zien voor een voldoende beoordeling. Houd daarbij voor ogen dat we je het hele opleidingstraject begeleiden, totdat jij je Praktijkverklaring hebt.

Sandra Leijdens

Coördinator Economie, Dienstverlening, Techniek en Logistiek