Verzorgende individuele gezondheidszorg (Vig)

Als Verzorgende-IG sluit je je werkzaamheden zoveel mogelijk aan bij de wensen en gewoonten van de cliënt. Je stimuleert zijn of haar zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Je begeleidt de cliënt bij het leren leven met een beperking of het behouden/vergroten van de eigen regie. Als de cliënt en naastbetrokkenen dit zelf niet meer kunnen doen, dan neem jij deze zorg over. Je stelt hiervoor samen met het zorgteam een zorgplan op. In het plan staat welke zorg je moet verlenen. Daarnaast kun je als VIG’er ook in de thuiszorg werken. Je zorgt er dan voor dan mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

In je dagelijkse werkzaamheden betekent dit dat je mensen helpt met opstaan en naar bed gaan. Je zorgt dat ze hun medicatie krijgen. Je adviseert en begeleidt, voert verpleegtechnische vaardigheden uit, biedt persoonlijke verzorging, rapporteert bijzonderheden en je begeleidt collega’s. Het welzijn van de client is ook een belangrijk onderdeel. Bijvoorbeeld samen een spelletje doen, koken of een wandeling maken. Je werkt vaak met ouderen, maar je kunt ook jongere mensen tegenkomen.

Een Verzorgende IG zorgt er ook voor dat de gang van zaken op een afdeling of in de wijk, goed verloopt. Je houdt daarbij het overzicht. Daarnaast ben je ook het contactpersoon voor de medisch specialisten, de cliënt en de familie van de cliënten. Een bepaalde mate van zelfstandigheid is nodig voor deze functie.

De opleiding wordt gegeven in Tiel, maar kan ook aan een groep zorgmedewerkers bij een zorginstelling zelf gegeven worden. Over het algemeen duurt de gehele opleiding min. 9 maanden als je al een zorgdiploma op niveau 2 hebt. Je kunt deze opleiding ook doen als je vanuit een heel andere richting komt. Dan moet je er wel op rekenen dat je meer tijd kwijt bent aan de opleiding.

Kosten
5750,00
Startdatum
3 september 2024
Niveau
mbo 3
Erkenning
Diploma
Duur
9 maanden

De cursus verzorgende individuele gezondheidszorg (Vig)

Met een opleiding voor V-ig’er kun je werken in verschillende werkvelden, zoals de wijkorg, verpleeghuis of de gehandicaptenzorg. De opleiding bestaat uit een aantal certificaten die je ook afzonderlijk mogelijkheden geven om te werken in de zorg. Als je de complete opleiding volgt dan krijg je een diploma op MBO niveau 3. Als je niet zelfstandig bent en je je hebt moeite met sociale contacten dan is de opleiding niks voor jou.

De toelatingseisen en specificaties:

Toelatingseisen:

  • Om de opleiding te kunnen volgen heb je een opleiding op MBO niveau 2 nodig.
  • Eigenschappen die handig zijn als je vig’er wilt worden: je bent sensitief, betrouwbaar en denkt in oplossingen, je bent een teamspeler, je wilt jezelf blijven ontwikkelen, je bent communicatief vaardig en je beschikt over een goed inlevingsvermogen.

Specificaties:

  • De lessen zijn bij het ROC in Tiel maar kunnen ook op locatie gegeven worden bij een werkgever
  • Als je een niveau e Helpende diploma hebt kun je de opleiding in 9 maanden afronden. Bij een andere opleiding volgt een intake en kijken we samen hoe lang je nodig hebt.
  • Om de opleiding te kunnen volgen heb je een werkplek nodig. Je gaat elke week 1 dag naar school en bent daarnaast aan het werk in een werkveld naar keuze.
  • Je hebt 1 dag per week 8 uur les.
  • Naast je lesdag heb je ongeveer 2 uur per week nodig aan voorbereiding voor je lessen.

Erkend certificaat

  • Je behaalt het diploma V-ig niveau 3
  • Je hebt meer mogelijkheden en kennis waardoor je functie meer mogelijkheden en uitdagingen biedt.

De voordelen

Je kunt in verschillende werkvelden gaan werken zoals de verpleging, de wijkzorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast kun je doorstromen naar niveau 4 verpleegkundige of maatschappelijke zorg of naar Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV).

Het programma

Tijdens de Verzorgende-IG opleiding krijg je theorielessen die aansluiten bij de praktijk.

Je werkt aan opdrachten die te maken hebben met:

  • Het ondersteunen bij persoonlijke zorg en verpleegtechnische vaardigheden
  • Het huishouden
  • Wonen
  • Begeleiden bij activiteiten en dagbesteding

Je gaat onder begeleiding aan de slag met je eigen leerdoelen.

Je werkt tijdens de opleiding aan de volgende thema’s:

  • Creëren van een optimale woon- en leefomgeving voor de zorgvrager
  • Individuele zorg verlenen
  • Basis voor deskundige zorg
  • Regievoering en vakontwikkeling in de zorg
  • Zorgplan ontwikkelen
  • Verpleegtechnisch handelen, niveau 3

Goedemiddag!

Vragen over deze cursus?

Heb je interesse in deze cursus, schrijf je dan in door het aanmeldformulier in te vullen.

Voor vragen over de cursus kun je contact opnemen met Sandra Leijdens via info@rivorvolwassenenonderwijs.nl of 0344-656220.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Waar gaat je vraag over?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kosten
5750,00
Startdatum
3 september 2024
Niveau
mbo 3
Erkenning
Diploma
Duur
9 maanden