Niveau 3

K0118 Verpleegtechnische Handelingen

Wil je meer uitdaging en mogelijkheden in je werk? Schrijf je dan in voor de K0118 modules. K0118 is een verdiepend keuzedeel voor verpleegtechnische vaardigheden (Maatschappelijke zorg niveau 3) waardoor het werkterrein wordt vergroot bij afdelingen van instellingen. Daarnaast kun je na het volgen van dit keuzedeel verpleegtechnische vaardigheden uitvoeren die bij de VIG horen. Met als resultaat dat de verpleegtechnische handelingen op een bekwame en professionele manier worden uitgevoerd volgens de geldende protocollen, wet- en regelgeving en richtlijnen van de organisatie.

K0118 is een verdiepend keuzedeel voor verpleegtechnische vaardigheden voor beroepsbeoefenaren Maatschappelijke zorg niveau 3. Het keuzedeel bestaat uit acht modules met als onderwerpen wondzorg, medicatie, injecteren, katheteriseren, onvoorziene situaties, darmen, luchtwegen en voeding. Met behulp van de lessen, het werken in de SPOC (Small Private Online Course) en het oefenen in de praktijk bereid je je voor op het examen. Bij een positief resultaat ontvang je het certificaat K0118.

Dit certificaat geeft vrijstelling voor de verpleegtechnische vaardigheden van de VIG opleiding. Elke module bestaat uit 3 dagdelen les. De cursus wordt fysiek gegeven in Tiel en de lessen van een module zijn verspreid over 2 maanden zodat je tijd hebt om op je werkplek te oefenen en je te bekwamen in de praktijk.

Type Certificaat
Niveau MBO 3
Duur 6 maanden
Startdatum In overleg
Prijs 375 per module

Het certificaattraject K0118

Het keuzedeel bestaat uit 8 modules met als onderwerpen wondzorg, medicatie, injecteren, katheteriseren, onvoorziene situaties, darmen, luchtwegen en voeding. Het traject bestaat uit zowel theorie als praktijk. In het skillslokaal oefen je de vaardigheden die je daarna in je eigen organisatie oefent onder begeleiding.

Wat kun je met de K0118 modules?

 • Je kunt binnen je organisatie verpleegtechnische vaardigheden uitvoeren
 • Meer uitdaging geven aan je werk
 • Breder ingezet worden in je werk
 • Het niveau van keuzedeel K0118 is MBO 3
 • Als je niet van verpleegtechnische handelingen houdt en geen verantwoordelijkheid wilt nemen dan is dit keuzedeel niks voor jou.

De voordelen

Je mag meer handelingen uitvoeren in de praktijk waardoor je breder inzetbaar bent en je meer kunt betekenen voor een client. Daarnaast worden je werkzaamheden interessanter. Als je op een later tijdstip de VIG opleiding wilt doen geeft het keuzedeel vrijstelling voor een aantal lessen.

De toelatingseisen en specificaties

Voor de cursus zijn verschillende toelatingseisen en specificaties van belang. Hier leest je meer over wat je moet weten om deel te nemen en te slagen in deze cursus.

Toelatingseisen:

 • MBO niveau 2 of 3
 • Algemene vaardigheden in de zorg

Specificaties:

 • De cursus is fysiek en wordt deels in een theorielokaal en deels in het skillslokaal gegeven
 • De cursus duurt in totaal 6 maanden (8 modules en het examen).
 • De cursus kost €375 per module en het examen kost €100 euro
 • De modules worden gegeven op dinsdagmiddag en donderdagmiddag
 • Aanwezigheid bij de lessen is 100%. Er is een mogelijkheid voor één inhaalles.
 • Je bereidt jezelf via de SPOC voor. Dit kost je ongeveer 2 uur per les.

Erkent certificaat

Voor het behalen van het certificaattraject K0118, ontvang je een erkent certificaat voor het keuzedeel K0118. Daarbij wordt het werkterrein vergroot bij afdelingen van instellingen waar ondersteunende en verzorgende taken worden gecombineerd.

Programma

In deze module ga je verschillende soorten wonden herkennen en hierop anticiperen en handelen, verzorgen van suprapubisch katheter.

 

Bij deze module houd je je bezig met het injecteren m.b.v. een insulinepen, intramusculair en subcutaan injecteren en medisch rekenen van de vloeistoffen.

 

Je leert controleren en op de juiste wijze toedienen van medicatie en medisch rekenen voor tabletten en drankjes.

 

In deze modula ga je de bezig met de stomazorg en stoma irrigeren en darmspoelen.

 

Je verdiept je in deze module in het inbrengen en verzorgen van een maagsonde, verzorgen van een PEG-sonde, toedienen van sondevoeding via de sonde.

 

Je leert hoe je blaaskatheter en maagsonde gaat observeren en controleren, de blaasspoeling moet uitvoeren en de katheteriseren van de blaas bij vrouwen en mannen.

 

Je leert eerste hulp (somatisch) verlenen bij: verwondingen, vergiftigingen, verstikking, verslikken, en bij ademstilstand en circulatiestilstand, lichaamstemperatuur beïnvloeden door middel van koude of warmtebehandeling, meten van vitale functies (Bloeddruk, hartslag, ademhaling, saturatie).

 

In deze module leer je het toedienen van zuurstof, tracheacanule en tracheastoma verzorgen, mond- en keelholte uitzuigen en het rekenen met zuurstof.

 

Goedenavond!

Vragen over het certificaattraject?

Heb je interesse in het certificaattraject, schrijf je dan in door het aanmeldformulier in te vullen.

Voor vragen over de cursus kun je contact opnemen met Nicolette Dijkhuis via info@rivorvolwassenenonderwijs.nl of 0344-656220.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Waar gaat je vraag over?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nicolette Dijkhuis

Coördinator Gezondheidszorg en Welzijn