Expositie ‘Wat ben je mooi’

Donderdag 1 februari om 16.00 uur openen Dave Verbeek, Wethouder Gemeente Tiel en Stan Vloet, Voorzitter van het College van Bestuur van ROC Rivor de expositie ‘Wat ben je mooi’. De expositie is tot 24 februari te zien in Cultuurcentrum Zinder in Tiel en is gratis toegankelijk.

De expositie bestaat uit portretten en verhalen van mensen die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd. Bijvoorbeeld omdat ze vroeger niet goed konden meekomen op school of omdat ze in het buitenland zijn opgegroeid en Nederlands niet hun moedertaal is. Ze voelen zich daardoor vaak onbegrepen.

Ieder van hen heeft de stap gezet om als volwassene de Nederlandse taal te gaan leren lezen, schrijven en spreken. Al deze mensen hebben nog iets gemeen, ze hebben allemaal wel een keer gehoord: ‘Dit kan jij niet, je bent dom’ of: ‘Je bent een buitenlander.’

Ieder mens heeft het recht om gezien en gehoord te worden

De expositie ‘Wat ben je mooi’ geeft iedereen de gelegenheid om de verhalen achter de gezichten te ontdekken. Want ieder mens heeft een uniek verhaal dat verteld mag worden. En ieder mens heeft het recht om gezien en gehoord te worden. Verhalen van sterke mensen die ondanks heftige ervaringen en moeilijke beslissingen, positief en dankbaar in het leven staan. Mensen die eerst aan iemand anders denken en daarna pas aan zichzelf. De expositie gaat over hoop, wilskracht, dankbaarheid en liefde.

Boek en lesprogramma

In Tiel is de expositie tot 24 februari te zien in het Cultuurcentrum Zinder in Tiel. Iedereen kan vrij de expositie bezoeken. In maart reist de expositie voor drie maanden door naar Cultuurcentrum De Pluk in Geldermalsen. ‘Wat ben je mooi’ verschijnt ook als boek en is daarnaast onderdeel van een lesprogramma. Daarin staan vooral het toepassen van de Nederlandse taal en het verbeteren van participatie in de Nederlandse maatschappij centraal. Taal is immers een manier van communiceren én met elkaar in verbinding staan. Het lesprogramma wordt op aanvraag kosteloos beschikbaar gesteld aan organisaties die werken met volwassenen.